luni, 25 iulie 2011

Despre educatie...

  Nota: Acest articol este un pamflet. Orice asemanare cu situatii reale din viata romaneasca, este pur intamplatoare.  
Pentru educatie exista foarte multe definitii. Iata doar doua dintre acestea:

EDUCÁȚIE, educații, s. f. Ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic în vederea formării si dezvoltării însusirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor si ale tineretului sau, p. ext., ale oamenilor, ale societății etc.; rezultatul acestei activități pedagogice; bună crestere, comportare civilizată în societate.
EDUCÁȚIE s. 1. instrucție, învățământ, învățătură, (înv.) pedeapsă. (Procesul de ~.) 2. educație mixtă v. coeducație. 3. v. educare. 4. educație fizică v. gimnastică.

      Fiecare teorie despre educatie vorbeste despre masuri aplicate, despre instructie, despre actiuni si activitati pedagogice sau despre un ideal educational, lasand undeva in plan secundar puterea modelului in educatie, incepand de la cea mai frageda varsta si continuand pe intreg parcursul vietii.
Iata un model de succes in scoala romaneasca:
       Inca de la debutul clasei I invatam ca profesorul trebuie respectat. De ce?? Este simplu: el are acces in scoala pe la intrarea profesorilor. Oare de ce nu se intampla acest lucru si in scoli din alte tari ??La fel de simplu...poate a fost cineva care s-a gandit ca nu este un exemlu bun dat de timpuriu elevilor... si anume, acela al superioritatii statutului.
      Respectul se castiga aratand respect.
      Dar, este prea complicat si in plus, nu putem inchide usa profesorilor, care este intotdeauna in fata scolii pentru ca i-am trimite prin spate, pe acolo pe unde intra elevii si acest lucru nu se face... 
Revenind la superioritatea statutului, mi-am reamintit povestea unui fost elev care in scoala generala, undeva la tara, era mustruluit permanent de dascalii lui pentru ca nu invata decat ce ii placea. Dirigintele, profesor de fizica, i-a spus la un moment dat ca va ajunge la coada vacii...si a ajuns. Are cateva sute de capete...asa vorbesc fermierii.Se descurca...Castiga bine. Probabil, salariul unui profesor pe o luna,  il castiga actualul fermier in cateva zile.
      Scoala, ca si familia ar trebui sa fie o sursa de modele si asta pentru ca educatia este despre modele: modelul lui multumes, al lui te rog frumos, modelul unei tinute corecte, elegante, a unei atitudini pozitive, modelul unui ton discret si exemplul unui comportament decent.
      Educatia nu poate insemna masuri inainte de orice.
     Copilul este o panza alba iar parintele si profesorul sunt pictorii carora li se permite sa atinga panza asta cu pensula experientei lor de viata. Trebuie insa talent. Talentul de a fi parinte, talentul de a fi profesor si inspiratie pentru a crea o lucrare pe care tu insuti sa o admiri de care sa fii mandru si de care sa te bucuri permanent.
                                                                                                  Va continua...

3 comentarii:

Anonim spunea...

Da

Anonim spunea...

Ideea este ca sunt prea putini cei care se gandesc intai la ceilalti si apoi la ei si la orgoliul sau ,,binele" personal...

Dana spunea...

Tu vrei ca un profesor sa empatizeze din prima asa cu elevii sai...

Faceți căutări pe acest blog