luni, 2 noiembrie 2009

Acest articol este mai mult despre importanta jucariilor decat despre semnificatia lor


Recompensa - metoda complementara de stimulare si motivare a copilului.
Jucaria - un mijloc de a recompensa si incuraja comportamentele dezirabile ale celui mic.
Mai am si alte alternative? Alte metode? Alte mijloace?

Nu trebuie sa mai fi fost parinte sau sa ai studii de specialitate pentru a sti ce recompensa merita copilul tau sau care sunt mijloacele prin care ii putem intari comportamentele pozitive. Este insa necesar sa il observi pe acesta cu foarte mare atentie.
Copiii sunt foarte asemanatori dar este bine ca atunci cand ii recompensam sa tinem cont mai mult de ceea ce ii diferentiaza, de ceea ce le place sau nu le place, de interese, de preocuparile principale, de tipurile lor de inteligenta.
O modalitate des inalnita de a-l recompensa pe cel mic o reprezinta indeplinirea cu promtitudine a dorintelor copilului, lucru care pe moment functioneaza, dar care in timp poate deveni o obisnuinta mai putin productiva decat s-a dovedit la inceput.

Lauda, aplauzele, complimentele si multumirile reprezinta si ele metode foarte eficiente pentru formarea unei imagini pozitive de sine dar si acestea se vor adresa copilului in caz de reusita sau de impas, precizand foarte bine momentul si motivul, fara a generaliza.
(Ex. Asa da: ,,Astazi in parc te-ai comportat foarte frumos. Mi-a placut cum te-ai jucat cu prietenul tau. Sunt mandru/a de tine pentru cum te-ai purtat azi in parc. Ai castigat jocul de sah pentru ca te-ai concentrat. Felicitari!"
Asa nu: ,,Esti cel mai cuminte si cel mai destept copil.")

Bulinele rosii sau de alta culoare prefrata sau bilele albe pe care le primeste copilul ca recompensa, pot reprezenta un mijloc prin care ii intarim acestuia comportamentele bune.

Retragerea recompenselor - daca se impune semnalarea unui comportament nedorit si indreptarea sa. Ar fi de preferat ca sanctiunea sa nu fie una dura. Izolarea in camera sa, privarea de anumite actiuni preferate, pot fi inlocuite cu retragerea recompenselor pana la corectarea greselii.

,,Treci la colt si gandeste-te la ce-ai facut!", ,,Azi nu ai voie afara!", ,,Nu meriti sa te iau in brate!" - sunt sanctiuni care pot fi evitate printr-o foarte bine argumentata retragere a recompenselor .

Ex: Sunt nevoita sa-ti retrag 2 buline rosii /sa-ti iau jucaria, deoarece nu vrei sa-ti faci temele la timp, dar stiu ca vei incerca sa corectezi ce ai facut si atunci vei primi inapoi ceea ce este al tau!

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog