duminică, 15 septembrie 2019

Ce simte omulețul?

Ce simte omuletul este o tehnică simplă, de terapie prin joc, accesibilă nu doar psihoterapeuților, ci și cadrelor didactice și consilierilor școlari.

📍Tehnica poate fi folosită pentru a ne clarifica in legătură cu emoțiile și sentimentele neexprimate, pe care copilul le simte în diferite contexte - începutul școlii, teste, examene, diferite schimbări etc. 
📍Putem obține date importante despre felul in care copilul interpretează situațiile pe care le trăiește, despre nivelul de conștientizare a dificultăților sale emoționale și de relaționare cu sine (autocunoaștere) și cu ceilalți (intercunoaștere, comunicare).
Este o tehnică ușoară, care îl pune pe copil in contact cu el însuși, cu emoțiile și senzațiile sale. Este o cale amuzantă prin care copiii își pot dezvălui emoțiile si pot vorbi despre ele in siguranță. 
📍Simpla exprimare a acestora - a emotiilor, oricât de benefică ar fi ea, nu este suficientă. 
Este important să aflăm care sunt gândurile copilului în legătură cu o anumită situație, evenimemt; când s-a mai simțit așa și, foarte important, ce poate face pentru a se simți mai bine.

Vocabularul emoțional este primul pas pe calea dezvoltării personale. 

Cum se desfășoară?
Trasați conturul omulețului pe o foaie și rugați copilul să-i deseneze acestuia emoția dintr-un anumit moment semnificativ din viața sa.  În a doua etapă copilul va colora zona din corp unde omulețul simte emoția.
Oferiți copilul libertatea de a vorbi, de a gesticula și de continua desenul așa cum simte nevoia.

📍La vârste mici, tehnica povestirii ajută copiii să găsească soluțiile pentru propriile probleme, fără a se simti vizați, corectați sau criticați. 

Omulețul poate deveni eroul unei povestiri de aventuri, pentru că, în copilărie, fiecare experiență poate deveni o aventură.

📍Îndrumat de terapeut, copilul se va proiecta pe sine în rolul unui erou care înțelege că orice emoție are rolul său, că există numeroase alternative și soluții pentru o singură problemă, va face alegeri noi, va deveni un caracter mai puternic.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog