marți, 24 august 2010

Rolul amenajarii ambientului de lucru al unui copil cu ADHD

    
      Atentia copilului hiperactiv este distrasa foarte usor de obiectele, jucariile din jur sau zgomote. De aceea este bine sa-l ajutam sa se concentreze atat prin crearea unui ambient simplu si placut cat si prin asigurarea calmului si linistii din jurul lui. Copilul cu ADHD la varsta prescolara sau scolara are de realizat o serie de sarcini impuse sau desfasoara activitati liber alese in gup sau individual. Daca se urmareste ca fiecare joc sau actiune sa aiba productivitate, atunci preocuparea cadrului didactic sau a parintelui trebuie sa se centreze si pe crearea unui ambient adaptat specificului comportamental al copilului pentru evitarea dificultatilor pe care acesta le poate intampina. Copilul trebuie sa aiba acces cu usurinta la obiectele si mijloacele care ii faciliteaza actiunile. In sala de grupa, la prescolari, copilului cu ADHD i se vor pune la dispozitie doar acele materiale care ii sunt de folos in timpul actiunilor sale, pentru ca nimic altceva sa nu-i distraga atentia.
     Prescolarii in general si copiii cu hiperactivitate si deficit de atentie, in special, au tendinta de a pastra jucarii sau alte obiecte si in timpul activitatilor centrate pe invatare si deprindere de noi cunostinte. Este bine, ca educatoarea sa comunice si sa explice regulile necesare pentru pastrarea unui ambient ce faciliteaza concentrarea si mentinerea atentiei pe parcursul intregii activitati.
     La gradinita sau la scoala, in timpul orelor copilul va avea la dispozitie, doar strictul necesar, cadrul didactic urmarind permanent acest aspect: astfel pentru activittea de matematica, pe banca vor sta doar caietul, manualui si stiloul evitandu-se orice alta actiune favorizata de alte obiecte.
     Acasa, ambientul contribuie mult la finalizarea actiunilor copilului. Dincolo de calmul si linistea din familie, de reguli si programe motivationale sta armonia locului.
     Intotdeauna ii vom solicita sa se concentreze asupra unei singure activitati, in jurul lui se vor gasi doar materialele de care are nevoie la o singura activitate: la masa, in timpul jocului etc.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog