miercuri, 28 decembrie 2011

Materialul didactic necesar in cabinetul de consiliere educationala

Vizitatorii acestui blog se intreaba uneori cum isi pot imbogati activitatea din cabinetele de asistenta psihopedagogica sau de la grupa de prescolari, chiar si in lipsa unei dotari corespunzatoare. Iata cateva idei care sper sa le fie de folos.

Marioneta sau papusa de mana/ papusica de deget (orice papusa) - i se atribuie de catre consilier diferite roluri.
Faciliteaza comunicarea dintre specialist si copii, in special atunci cand acestia din urma au dificultati de relationare. Se folosesc cu succes in atingerea urmatoarelor obiective psihoeducationale:
- antrenarea educabililor in jocuri de rol;
- activizarea copiilor in timpul punerii in act a scenariului terapeutic;
- ameliorarea emotiilor negative.
Imagini/ilustratii diverse - este necesar ca acestea sa fie adaptate nevoilor prescolarilor. Citirea lor de catre copil furnizeaza detalii despre proiectiile acestuia, despre adevaratele sale ganduri, emotii si sentimente.
Obiective:
- stimularea comunicarii propriilor ganduri si emotii;
Carduri sau imagini ilustrand personaje cu emotii (se pot desena) - pot facilita ABC- ul cognitiv comportamental
Obiective:
-copiii invata despre emotii, despre ceea ce le genereaza;
-deprinderea unor modalitati sanatoase de gestionare a emotiilor negative
-autocunoastere.
Obiectele vestimentare - si acestea pot ajuta in consiliere
,,Ce spun hainutele mele despre mine." - este un joc pe care l-am creeat impreuna cu prescolarii. Ei isi descriu imbracamintea, vorbesc despre culorile preferate iar de aici putem dezvolta o foarte intersanta tema avand ca obiective autocunoasterea, intercunosterea si comunicarea.
Obiective:
-dezvoltarea interesului pentru sine dar si pentru ceilalti;
-formeaza deprinderi de relationare utile, in special copiilor din grupa pregatitoare pentru scoala.
Imaginile decupate folosite la creearea colajelor- ii oferim copilului oportunitatea de a selecta imagini favorite pentru colajul sau. Aceasta abordare se foloseste cu succes pentru activitatile de cunoastere a meseriilor si de orientare in cariera, activitati care la prescolari au un rol foarte important.
Obiective:
-dezvoltarea orizontului de cunoastere cu particularitatea de orientare a interesului educabilului in functie de tipurile sale de inteligenta.
-stimularea inteligentei intrapersonale;
-formarea unei imagini pozitive de sine;
-dobandirea de respect pentrtu sine si pentru ceilalti.
Mingea ,,zglobie "- ne ajuta sa ne cunoastem. Pasata de la un copil la altul, fiecare va trebui sa spuna ceva despre sine, sa faca o miscare hazlie etc
Obiective:
-destindere, amuzament;
- intercunoastere, comunicare despre sine.
Parasuta colorata -poate fi creeata si in cabinet din diferite materiale pe care le lipim. Aceasta are multiple utilizari si doar imaginatia consilierului o poate pune in valoare.

Multe dintre obiectele din jur pot deveni materiale de lucru de la care poate incepe un scenariu de consiliere educationala. Consilierul este un creator. El nu are intotdeauna la dispozitie un cabinet foarte dotat si atunci, de la banala coala de scris, betisoartele colorate sau cateva imagini din cartile de colorat plus daruirea si priceperea lui de a le folosi, pot incepe activitati foarte utile copiilor de varsta prescolara.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog