miercuri, 18 ianuarie 2012

Aptitudinile copiilor. Cum se pot descoperi si cultiva sanatos?

 Ma gandesc sa il dau la pian, dar deja face karate, inot, germana si teatru. Oare e prea mult?
 Dar cati ani are ?
 4.
     Bunele intentii ele parintelui in privinta educatiei propriului copil, pot duce cu usurinta la suprasolicitarea acestuia. Este de preferat ca inainte de a alege pentru copilul nostru o activitate de educatie complementara, un sport sau un program optional educativ sa ne convingem de faptul ca alegerea respecta cateva criterii simple:
- copilul manifesta aptitudini de o anumita natura, care pot fi dezvoltate ( talent la muzica, desen, actorie, interes pentru un domeniu artistic).
- parintele observa dificultati de comunicare si relationare la propriul copil. In aceste conditii, orice activitate de grup poate contribui la dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale si in perspectiva, la formarea unei personalitati adaptate diferitelor medii sociale;
- dorinta copilului este un alt indicator! Dupa 4-5 ani copilul, pe langa manifestarea concreta a tipurilor de inteligenta predominante, are acces la mai multa informatie, interactioneaza in cadrul diferitelor medii educogene si isi poate exprima dorinta de a aprofunda un anumit domeniu;
- nicio activitate de acest gen nu poate inlocui timpul de calitate petrcut cu parintele, iar nevoia de comunicare, valorizare si confirmare din partea acestuia, primeaza;
- parintele trebie sa se informeze cu privire la cadrul in care se desfasoara activitatile educationale, la felul in care trainerul/antrenorul/profesorul conduce programul si, in special, la starea emotionala a copilului in timpul acestor actiuni;
- sportul este singurul domeniu necesar tuturor, spre care este bine sa ne orientam de timpuriu, el avand beneficii asupra dezvoltarii organismului si indicand perspective developmentale personale indiferent de varsta celui care il practica. Cu toate acestea, daca observam abilitati motrice foarte dezvoltate, o inteligenta kinestezica remarcabila, este bine ca activitatea sportiva sa predomine, iar celelalte activitati optionale sa cada intr-un plan secundar. Este dificil pentru un copil sa faca fata unui program foarte incarcat la scoala, acasa, dar si la sala de sport, dans si muzica in acelasi timp.
     In concluzie, cand alegem un anumit numar de programe optionale pentru copil, fie ca acest lucru se intampla in scoala, gradinita sau in afara programului acestora, este bine sa tinem cont, inca o data de varsta, dezvoltarea fizica, aptitudinile, nevoile si dorintele copilului.

2 comentarii:

vavaly spunea...

Buna Andreea, ma bucur ca ne-ai abordat pe blogul nostru. Am rasfoit un pic aici la tine si imi plac subiectele abordate. Le voi aborda pe masura ce voi dispune de timp si in functiile de subiectele de interes pentr mine si copilul meu. Iti doresc numai bine in activitate. Te am adaugat cu drag printre prietenii nostri.

Psiholog Andreea Ciocâlteu spunea...

Mai multi parinti mi au solicitat in emil uri un grafic al activitatilor complementare specifice varstei si aptitudinilor copiilor. Pentru ca nu pot raspunde fiecaruia, promit in viitorul apropiat un astfel de articol, cuprinzator si o activitate specifica in cadrul grupurilor de educatie parentala.

Faceți căutări pe acest blog