joi, 11 martie 2010

Asculta-ti copilul si el, te va asculta!

       Problemele pe care le aduc in discutie parintii atunci cand se adreseaza consilierului de specialitate sunt foarte diverse, dar de cele mai multe ori au un numitor comun pe care il vom descrie in cuprinsul articolului Asculta-ti copilul si el, te va asculta!
        Faptul ca prescolarul, scolarul in primii lui ani sau adolescentul nu asculta este intr-o reala legtura cu masura in care parintele il asculta  la randul lui pe acesta. Sigur, cuvantul ,,asculta" are aici sensuri diferite. Daca in ceea ce-l priveste pe parinte ne referim la acea ascultare activa, care permite un dialog, raspunsuri reale la nevoile de comunicare ale coplului, copilului i se reproseaza faptul ca nu urmeaza anumite sfaturi sau ca nu intelege sarcini pe care adultul considera ca le-a formulat cu foarte mare atentie si in concordanta cu capacitatea celui mic de a intelege.
        Uneori parintele invata sa asculte, deprinde mici trucuri care ii permit o relationare normala abia dupa ce discuta cu un specialist. Iluminarea in aceasta pivinta salveaza foarte multe momente care pana atunci ii puneau in dificultate pe parinti.
       Este important sa intelegem relatia de parteneriat in care ne aflam cu copilul nostru, iar daca acesta este inca mic, nu-i putem vorbi despre lucruri cu adevarat importante pentru educatia lui aratand cu degetul, eventual de acolo de sus, de la nivelul nostru, incruntati, amenintand cu iminenta pedeapsa.
      Copilul are asteptari firesti si concrete. El este cel care va invata sa-si respecte promisiunile daca si tu le respecti pe ale tale; va intelege ca anumite emotii sunt firesti, daca si tu iti vei pastra autenticitatea in atitudine si vorbire; se va bucura de ceea ce il inconjoara, daca, desigur si tu vei zambi mai mult; va pretui lucrurile pe care le are, numai daca va fi obisnuit cu un management coerent al resurselor familiei sale; isi va argumenta faptele si cerintele, daca si tu vei gasi justificari pentru sarcinile pe care i le dai; se va echilibra din punct de vedere emotional, daca tu vei sti cum sa ii facilitezi acest lucru in functie de fiecare eveniment din viata lui.

       John Cusack , in filmul Copilul de pe Marte, joaca cu succes rolul unui parinte adoptiv al unui baietel ciudat in varsta de 6 ani care pretinde ca vine de pe planeta Marte. Un parinte incercat de suferinta unui copil inteligent, isi reconfigureaza contnuu relatia cu acesta, adaptandu-se la momente de viata absolut surprinzatoare, incercand sa fie mai mult decat un singur martor sau intretinator.  Interesant de vazut!

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog