vineri, 3 aprilie 2015

Autocalmarea - 8 tehnici simple prin care îți înveți copilul să se liniștească singur

Autocalmarea este posibilă dacă oferim copilului alternative de comportamente care îl liniștesc. 
Iata mai jos câteva sugestii:

1. Deseori copiii se liniștesc dacă ating obiecte mătăsoase, moi, cum ar fi un animal de pluș sau o păturică. Oferă-i sau amintește-i despre asta și spune-i că și pe tine te liniștește pătura de pluș cu care te acoperi când citești sau vrei să te odihnești.
2. Muzica îi calmează pe copii. Își pot pune muzică singuri, pot cânta sau poți avea tu această inițiativă. Am simțit diferența pe care o face muzica liniștitoare pe vremea când, învățătoare fiind, am ales să țin toate orele de desen sau de lucru manual doar cu fond muzical. 
3. Mișcarea fizică este foarte relaxantă atunci când copilul este stresat, încordat sau furios...Activitățile motorii intense îl ajută pe copil să se descarce. Chiar și în cabinet, după 10-15 minute de consiliere, fac împreună cu copiii jocuri de energizare de care au nevoie pentru a reveni apoi în activitate mai concentrați și mai activi. Amintiți-vă ca in leagăn sau în balansoar, făcând mușcări repetitive, copilul este liniștit. Pot sări, pot face gimnastică sau orice exercițiu care îi deconectează și îi energizează.
4. Desenul și coloratul sunt foarte liniștitoare...nu interveniți, decât dacă vi se cere. 
5. Pentru majoritatea copiilor este foarte liniștitor să modeleze. Am experiența copiilor care aleg să își modeleze furia sau confuzia...Este extraordinar cum apoi singuri vorbesc cu modelul obținut, personalizându-l. Reușesc astfel să domine si să echilibreze emoția disfuncțională. Este extraordinar!
6. Activitățile bazate pe exercițiile de respirație sunt foarte liniștitoare. Yoga încurajează exercițiile de respirație însoțite de mișcare. Este ceva natural. Puteți dirija învățarea unor jocuri simple. Tehnica broscuței care iese din carapace sau copăcelul în adierea vântului sunt foarte benefice.
7. Cufundarea mânuțelor într-un vas cu nisip umed. Este o practică orientală de ,,liniștire". Punctele de presiune de pe suprafața palmelor sunt masate ușor, iar asta îl relaxează. Aminiți-vă bucuria cu care copilul se joacă la plajă cu nisipul umed. 
8. Copilul se simte bine dacă evadează în lumea imaginară creată de el însuși. Este o încântare să il asculți vorbind pentru sine atunci când se joacă cu miniaturile lui sau cu alte jucării dragi. Încurajați asta în momentele tensionate.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog