marți, 22 noiembrie 2011

Alte simboluri din desenele copiilor

   Pentru ca foarte multi educatori si parinti cauta sa inteleaga simbolurile reprezentarilor din diferite lucrari ale copiilor: - desene, picturi, colaje -  consider ca sunt importante urmatoarele precizari:
1. este bine sa analizam cel putin trei desene;
2. numai cunoscand evenimete concrete din viata copilului putem sa intelegem simbolurile din desenele sale;
3. varsta si nivelul de dezvoltare psihologica nu reprezinta unul si acelasi lucru;
4. a tine cont de abilitatile si tipurile de inteligenta ale copilului, este esential;
5. desenul in sine si folosirea culorilor au si valoare terapeutica, conducand catre descarcare emotionala, asadar putem folosi activitatile de educatie plastica si in scop terapeutic, fara a-i conditiona si dirija pe copii in exprimarea lor artistica;
6. nu ne vom erija in specialisti in teste proiective si vom tine cont de relativitatea datelor surprinse.
CURCUBEUL - copiii care il reprezinta in desen au o imaginatie bogata, frumoasa, sunt creativi si dornici sa se exprime; simt, de asemenea nevoia de a fi luati in seama si de a fi lasati sa comunice. Curcubeul reprezinta originalitate, bogatie, dar si note de omnipotenta. Uneori, copiii deseneaza aceasta magie a naturii pe intreaga foaie. Atunci putem spune despre acel copil ca este preocupat sa uimeasca persoanele de referinta din viata lui. Acestea vor manifesta suport fata de copil, trasmitandu-i incredere si validandu-i potentialul pentru ca aceasta trasatura a copilului sa nu se amplifice si sa capete note  negative, conducand catre comportamente demonstrative exagerate.
MUNTII - uneori reprezentarea muntilor intr-o forma mult rotunjita arata un puternic atasament fata de mama si necesitatea fizica de a simti protectia acesteia. Rotunjirea coamelor muntilor este asociata cu sanul mamei si poate fi interpretata in contextul unor dificultati aparute in timpul alaptarii sau intarcarii. Parintii vor oferi spontan si neconditionat afectiune, incurajari verbale si nonverbale, precum si incredere in capacitatea lor de a-l proteja pe copil. Uneori copiii deseneaza munti ascutiti in lant. Acest aspect indica un moment dificil in viata celui mic sau un eveniment traumatizant, o realitate greu acceptata care produce tensiuni. Parintele si educatrii vor fi atenti la comportamentele copilului in diferite contexte, vor vorbi cu acesta punand accent pe emotiile sale si pe amelioratra acestora.

3 comentarii:

Eniko spunea...

Sunt si eu prof. consilier in Hunedoara.Interesante articolele. Am vrut sa particip anul trecut la un curs despre testele proiective, dar sunt destul de scumpe ptr. un prof.

Maria Voinea-Constantin spunea...

Am citit cele trei articole despre simbolurile din desene. Contin foarte mult adevar. Oare cum se intampla ca ceea ce simtim si gandim putem aseza inconstient pe foaia de hartie prin desen sau prin scris sau pe note muzicale?

cercetare, pasiune = calculator spunea...

Bine v-am gasit si felicitati pentru ajutorul pe care ni-l oferiti. Sunt educatoare si nepoata mea a desenat un curcubeu doar la nasii ei care au botezat-o, si eram curioasa sa vad ce vrea sa-mi transmita.Va multumesc si va apreciez foarte mult articolele.

Faceți căutări pe acest blog