marți, 7 februarie 2012

Despre consiliere - repere pentru consilieri incepatori (1)

,,Trebuie să ştii să perseverezi pentru a ajunge la echilibru. Trebuie să fii echilibrat pentru a avea posibilitatea să examinezi cu calm şi limpezime. Trebuie să examinezi cu calm şi vedere clară pentru a ajunge la linişte, la încredere. Trebuie să fi obţinut liniştirea, încrederea, pentru a putea discerne esenţialul lucrurilor. Când se discerne esenţialul lucrurilor, se poate atinge scopul."
                                                                                                                                      Confucius
Asociaţia Britanică de Consiliere: dă următoarea accepţie termenului consiliere: “vorbim de o relaţie de consiliere atunci când o persoană (consilierul) este de acord în mod explicit să ofere timp, atenţie şi respect altei persoane (client). Scopul consilierii este de a oferi clientului şansa de a explora, de a descoperi şi de a  clarifica modalităţile optime de a-şi trăi propria viaţă, de a avea o existenţă fericită”.
Specialistii in psihoeducatie au conturat mai multe tipuri majore de consiliere in functie de specificul grupurilor tinta si de scopurile procesului:
- consilierea individuala;
- consilierea de grup;
- consilierea vocationala;
- consilierea multiculturală (cross-sultural counseling: în comunităţile multiculturale, pentru minorităţi etc.)
- consilierea educationala.
     Consilierea poate fi definita ca un proces in care un profesionist stabilieste o relatie bazata pe incredere cu o persoana care are nevoie de sprijin.
      Prin consiliere, clientii sunt ajutati sa se cunoasa mai bine (sa isi constientizeze si sa isi inteleaga problemele, emotiile, aptitudinile, valorile, interesele), sa ia decizii importante, sa rezolve cu succes situatiile problematice, sa isi dezvolte optim resursele personale.
      Consilierea vocationala tine cont de interesele, abilitatile si cunostintele persoanei in chestiune, precum si de contextul psihosocial al persoanei. In abordarea sa consilierul va lua in considerare competentele individuale, interesele clientului, resursele personale ale acestuia, cautand impreuna strategii eficiente de utilizare a descoperirilor in scopul atingerii cu succes a obiectivului supraordonat – obtinerea unui loc de munca care sa corespunda cerintelor personale si profesionale ale solicitantului.
      Orientarea profesionala reprezinta demersul  in cadrul careia beneficiarul este ajutat sa-si contureze si sa accepte o imagine de sine (in ceea ce priveste rolul sau in societate) potrivita cu realitate.
      Orientarea carierei presupune achizitionarea unui ansablu complex de instrumente pe care persoana consiliata le constientizeaza si le vlorifica in interactiunile sale socio-profesionale indiferent de natura acestora si de nivelul la care sunt stabilite.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog