luni, 6 februarie 2012

Accesele de furie (,, temper tantrum") - la copii

Situatia concreta
Copilul se afla impreuna cu parintele, la cumparaturi. Copilul ii cere parintelui sa ii cumpere una dintre jucariile pe care le vede pe raft. Avand alte prioritati, parintele refuza. Reactia emotionala imediata a copilului: plans, furie, tipete - atragerea atentiei celor din jur.
Comportamentul tipic al parintelui, ca reactie la atitudinea opozitionista a copilului:
- ton ridicat;
- amenintari ,, Este ultima oara cand vii cu mine la magazin!"
- ironizarea si umilinta prin comunicari de genul: ,,Toata lumea ne priveste si rade de tine..."
- etichetarea : ,, Daca stiam ca esti rau, nu te mai luam"
- promisiuni ,,fara valoare" : ,,Iti promit ca iti cumpar alta jucarie..."
- conditionari inutile ,, Vei primi jucaria atunci cand vei invata sa te comporti!"
Ce trebuie sa stie parinte?
1. In timpul crizei de furie, copilul nu mai ,,gandeste limpede", intampinand cu ostilitate orice comportament al parintelui, exceptandu-l pe cel de cedare.
2. Prin aceasta reactie, copilul doreste fie sa va atraga atentia asupra unei nevoi sau frustrari care deriva din neindepinirea acesteia chiar de catre Dvs, precum aceea de a-l valoriza in timpul oricarei actiuni in care este inclus( cumparaturi, jocuri...), fie asupra dorintei de autonomie.
Alternative sanatoase de comportament parental:
1. Pana la 5 ani.
Redirectionarea atentiei copilului. Fiti creativi, veseli, surprinzatori, fara a minti.
,, Vom merge repede, repede la standul cu paine, pentru ca vreau sa te rog sa ma ajuti sa aleg painica proaspata..." de aici continuati cu diferite comunicari antrenante. Nu va opriti, implicati copilul valorizandu- l si laudandu-l!
Scoaterea din context: in cazul in care criza continua, iesiti afara din magazin.
Puteți sa faceti un exercitiu de relaxare, daca anterior acesta este cunoscut de copil. ,, nu te supara ca nu e bine...numara pana la 10" sau, daca nu doriti sa atrageti atentia asupra emotiei negative traite anterior, ii propuneti sa respirati adanc si sa numarati impreuna.
Asigurati-va ca acum, copilul s-a linistit. Intrebati-l pe copil daca doreste sa continuati impreuna cumparaturile sau vrea sa ramana afara cu celalalt parinte sau sa plecati acasa.
Daca veti continua cumparaturile impreuna, antrenati copilul, dandu-i, de exemplu, lista de cumparaturi si un pix si rugandu-l sa va monitorizeze activitatea sau sa va ajute in orice fel.
2. Pentru copii mai mari de 5 ani.
Este utila pregatirea pentru cumparaturi care trebuie transformata intr-o rutina ori de cate ori plecati la magazin.
Copilul va avea 2 sau 3 responsabilitati in timp ce va aflati la magazin.
Ii vorbiti despre prioritati si suma de bani pe care o aveti.
In timpul unui acces de furie, puteti folosi consecintele logice si naturale prin care il informati pe copil despre hotararea de a parasi magazinul daca va continua sa planga.
Rezultatele pozitive ale exersarii unui comportament parental dezirabil, nu vor intarzia, iar parintele va fi pregatit mereu sa raspunda natural, acceselor de furie ale copilului in orice situatie, fara sa raneasca.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog