joi, 2 august 2012

Alimentatia copilului cu ADHD

    Exista numeroase studii despre ADHD, dar niciunul dintre aceste studii nu a demonstrat ca aceasta tulburare este cauzata de ceea ce mancam sau de o dieta anume. Nu se poate spune ca alimentatia ii afecteaza pe copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate, deoarece alimentatia ne afecteaza pe toti, indiferent daca avem sau nu ADHD.
      Cu toate acestea, daca la nivelul creierului exista un anumit dezechilibru chimic, intrebarea care se ridica este: poate o alimentatie sanatoasa si un mediu placut sa favorizeze vindecarea sau mai ,,usor" spus - reechilibrarea?
      Asigurarea unei alimentatii sanatoase si adecvate pentru copilul cu ADHD, reprezinta piatra de temelie de care este nevoie pentru construirea interventiei terapeutice. Mediul placut si sigur permite continuarea in familie a procesului psihoeducativ specific terapiei de cabinet.
      Revenind la dieta pe care incercam sa o clarificam, ea trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata asigurand aportul necesar de vitamine, minerale si nutrienti necesari cresterii si mentinerii unei stari de bine pe durata activitatilor zilnice din familie sau din alt mediu. In cazul in care copilul merge la sedinte de terapie ocupationala sau activitati educative centrate pe mentinerea atentiei si concentararii ori activitati sportive, rezultatele vor fi mult mai bune daca copilul are resursele necesare de energie. Aceste resurse cresc daca somnul este odihnitor  iar alimentatia echilibrata - micul dejun este esential pentru toti copiii, nu doar pentru cei cu ADHD.
      Inainte de a vorbi in detaliu despre alimentatai copilului cu ADHD, va voi cere putina rabdare pentru a face o referire foarte importanta la alergii. Se impune o distinctie clara intre tipurile de alergii care sunt in legatura cu ADHD. Pe de o parte vorbim despre alimentele al caror continut ( aditivi - E-uri precum 120, 320, 321 si alti conservanti) pot cauza manifestări specifice ADHD, iar pe de alta parte, exista alergii care agraveaza simptomele ADHD. De exemplu, o ,,simpla" rinita alergica produce un disconfort real copilului nevoit sa isi stearga nasul in timp ce trebuie sa fie atent la lectia de matematica, el avand oricum dificultati in mentinerea atentiei.
Daca observati o manifestare alergica la un anumit aliment, trebuie sa discutati cu un specialist instruit care va poate edifica in privinta mentinerii sau eliminarii acestuia din alimentatia copilului.
     Odata clarificate aspectele de mai sus, trebuie spus ca introducerea unei diete pentru copilul cu ADHD reprezinta un proces de lunga durata care presupune rabdare, angajament si sustinerea intregii familii.
     Copiii se conformeaza usor daca ii facem sa inteleaga cu argumente care sa ii motiveze sa accepte intregul proces. Nu doar copilul trebuie sa se conformeze acestui proces ci si parintele care trebuie sa fie moderat in decizii. Nu decideti excluderea din alimentatie a tuturor alimentelor preferate intr-o zi! Nici macar a doua dintre ele. Asta poate provoca o stare de nervozitate pe care s-ar putea sa nu fiti pregatiti sa o gestionati.
      Cea mai buna cale de a-l face pe copil sa manance sanatos este ca parintele insusi sa aiba acest obicei. Copilul vede, retine si nu va avea dificultati  in a aplica. In plus, in copilaria mica, mesele pot arata cu adevarat magic si il pot inspira copilul. Daca la culcare mai improvizam si o poveste despre ,,Fetita care gateste tarte cu spanac...", insa acesta este subiectul unui alt articol!
      Alimente de zi cu zi
      Daca as exclude definitiv ceva din alimentatia tuturor copiilor, nu doar a celor cu ADHD ar fi bauturile acidulate dulci pe care le cumparam din magazin, drajeurile sau jeleurile dulci si nu cred ca le-as oferi prea des nici unora, nici celorlalti prajituri care contin zahar si coloranti alimentari. Consumul de dulciuri va face ca nivelul zaharului din sange sa creasca si apoi sa scada datorita insulinei. Daca mancam din nou dulciuri, dupa o ora, procesul se repeta iar aceasta crestere si scadere a nivelului de zahar va conduce la schimbari de dispozitie si iritabilitate.
      Oferiti copilului cu ADHD alimente cu un continut redus de carbohidrati glicemici precum painea de seminte, pastele si orezul . Limitati sucurile de fructe la un pahar de suc diluat pe zi, dati-i apa cand ii este sete si 2, 3 fructe intregi de-a lungul zilei, de preferat la orele diminetii si undeva la ora 16.00 dupa amiaza. Este importanta mentinerea nivelului de zahar din sange, dar trebuie avut in vedere echilibrarea alimentatiei pe parcursul intregii zile prin proteine si carbohidrati.
Proteine bune
Aveti in vedere o portie buna de proteine la fiecare masa, chiar si la micul dejun
Surse de proteine: oua, branza, carne, peste, nuci .
Legume bune
Introduceti zilnic trei legume de culori diferite preparate divers.
Din pacate nu toti copiii iubesc legumele. Fie ca este vorba de cele preparate termic - fierte sau coapte - sau de cruditati, parintii nu trebuie sa cedeze. Proclamati ziua de miercuri, sa spunem, ZIua Verde. Este ziua in care fiecare membru al familiei alege o leguma si o savureaza impreuna cu ceilalti. Il puteti provoca sa caute informatii despre leguma respectiva si sa vorbeasca despre ea inainte de a o consuma. La final poate spune cum s-a simtit si cum ar convinge un alt copil sa manance aceasta leguma. Puteti improviza un joc pentru orice dificultate pe care o aveti.
Grasimi bune
Ne vom referi la acizii grasi care exista in corpul nostru. Sunt 20 de acizi grasi, dar de fapt sunt compusi ai acizilor linoleic si linolenic. Acesti acizi nu sunt produsi de organism si trebuie introdusi prin alimentatie. Sunt responsabili de buna functionare a creierului. Este vorba despre Omega 3 si Omega 6 iar alimentele care le contin sunt: nucile, soia, uleiul de canola, uleiul de nuci, uleiul de seminte de in, Avocado,peste : somon, ton, creveti, hering, cod, macrou.
Note
      Foarte important este sa eliminati bauturile care contin cofeina din alimentatia copilului. Este demonstrat ca acei copii care consuma astfel de bauturi, adorm mai tarziu, au un somn agitat si se trezesc obositi.
      Somnul linistit si odihnitor este esential pentru copiii cu ADHD, dar acesta nu intervine decat in urma unui program coerent pe tot parcursul zilei. Obisnuiti copiii cu un asfel de program configurat in functie de nevoiele lor de somn, hrana si joc.
      Preparati in casa prajituri cu un continut redus de zahar, sucuri diluate cu apa plata,paine de seminte evitand pe cat posibil alimentele semipreparate de pe rafturi. 
      Un mic dejun poate contine: un bol de cereale din ovaz, un pahar de lapte, o lingurinta de zahar si un borcanel de iaurt. In alta zi puteti avea un ou fiert, branza de vaci, rosie si paine de seminte.
      Tot in cadrul programului coerent de care vorbeam se inscrie si pastrarea rutinei meselor copiilor cu ADHD pentru mentinerea unui nivel constant de zahar in sange si a unui nivel bun de energie.
Daca se va trezi odihnit dimineata, copilul va avea metabolismul pregatit pentru masa de dimineata inainte de scoala.
      Creeati o atmosfera relaxanta in timpul zilei, in familie, pastrati linistea la masa si veselia in timpul jocului.

Articolul Alimentatia copilului cu ADHD este documentat din surse precum:
,,A Neats Analysis of Childhood ADHD" - Jane Gilgum
si din discutii purtate cu medici pediatri si nutritionisti.


Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog