miercuri, 22 august 2012

Temele pentru acasa pot fi distractive!

      Copilul tau are nevoie de ajutor la teme? Acest lucru transforma dupa-amiezile si serile intr-un timp concentrat pe lupta cu exercitiile, problemele si lectura? 
      Iti propun 5 idei bune pentru a transforma timpul efectuarii temelor intr-un timp de calitate, o resursa necesara pentru stimularea afirmatii de sine la copilul tau.
1. Probabil ca in acest moment excluzi faptul ca temele pot fi transformate intr-un joc distractiv si educativ, dar nu uita de principiul ,,play and learn" pe care l-ai aplicat in etapa prescolara. In clasele primare acest principiu functioneaza cu succes. Poti folosi melodii cunoscute sau versuri usoare pentru a-l ajuta pe scolarul tau sa retina definitii scurte sau reguli gramaticale.
2. Gustarica distractiva!
In timpul temelor pentru acasa se aplica acelasi principiu de la scoala. Este nevoie de pauza, dar la un interval mai scurt de timp. Asadar, dupa 40 de minute de teme, propuneti copilului o gustare. Un mar sau orice fruct ii place, pe care il veti taia in tot atatea bucatele cate cuvinte noi, sa spunem, a invatat copilul dintr-o lectura. Astfel, pentru fiecare cuvant utilizat corect intr-un enunt nou, copilul va primi o parte din fructul ales. Pornind de la aceasta sugestie, puteti folosi jocul gustarilor si pentru alte sarcini.
3. Laudele frecvente incurajeaza progresul
Temele nu inseamna doar anxietate, lacrimi, sentimentul de a fi obligat sa inveti si frustrarea  ca timpul petrecut avand cartile in fata se prelungeste. Atunci cand simti disconfortul copilului tau, orice emotie negativa legata de teme, opreste-te! Ofera incurajari verbale si nonverbale. Aminteste-i ca mai este putin pana la final. Va recomand ca fiecare exercitiu sa fie marcat pe o foaie cu o floricica.  Propune jocul ,,Am cules o floricica, cui i-o daruiesc?" . La finalul fiecarui exercitiu, copilul incercuieste floricica si spune cui vrea sa o daruiasca. Vazand ca a daruit majoritatea floricelelor, copilul va trai o emotie placuta, un sentiment de recunoastere a propriei eficiente si mandria ca a reusit in munca sa. 
4. ,,Croieste" o istorioara!
Copilul tau va fi ochi si urechi, daca ii vei povesti cum iti faceai tu temele. Incepi prin a-i arata o fotografie cu tine la varsta lui. Nu face pe grozavul! Spunei-i cat de fericit erai cand se terminau temele si iti reluai jocul. 
5.Recompensa este o surpriza placuta, nu un cadou costisitor!
Poti folosi un sistem jucaus de recompensare, personalizat in functie de nevoile copilului. Autocolantele haioase, sunt o solutie ieftina si eficienta. Nu le poti folosi insa la intamplare. Deasupra biroului, poti avea un tablou al recompenselor. 

     Toate cele cinci idei sunt potrivite unui plan parental din care orarul temelor nu poate lipsi. Temele nu se pot face la intamplare. Momentul potrivit nu este imediat ce copilul vine de la scoala dar nici seara tarziu. Nu uitati! Patru ore de activitati scolare plus doua ore de teme, inseamna sase ore de munca in fiecare zi. 

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog