vineri, 28 septembrie 2012

Furia la copii - cand devine o problema?

      Furia este o emotie naturala experimentata adesea atat de catre adulti cat si de catre copii.
Cand devine exprimarea furiei o problema?
Furia nu este o emotie de baza, o emotie ,,radacina" - ci o emotie care acopera sentimente precum jena, frustrarea, singuratatea sau vinovatia. Ceea ce spun este ca nu exista ,,copii furiosi" . Aceasta eticheta accentueaza emotiile negative, intarind credinta parintilor si a educatorilor ca doar ,,o pedeapsa pe masura" poate ameliora furia si comportamentele nedorite care o insotesc.
      Un nou nascut isi manifesta furia sau frustrarea - atunci cand ii este foame sau este obosit - prin plans si tipat. Un copil de doi ani, in timpul manifestarii furiei, va arunca lucruri, va incerca sa-si loveasca partenerul de joaca sau parintele care ii spune ,,nu". Cand copilul mai creste, asteptam reactii emtionale adecvate si comportamente bune. 
      Furia devine o problemă atunci când se produce un comportament negativ, agresiv care scapă de sub control si atunci când cauza principală a problemei nu este tratată. De exemplu, copiii cu dizabilităti de invatare nediagnosticate vor avea izbucniri de furie frecvente. Acesti copii sunt frustrati atunci cand fac eforturi pentru a invata iar rezultatele lor sunt slabe si li se spune ca nu ,,muncesc suficient". Neintelegand adevarata problema, copiii devin furiosi provocand incidente minore care de multe ori trec neobservate. Aceste coportamente ii ajuta sa nu se simta incapabili si sa depaseasca pe moment dificultatea emotionala initiala. 
      Odata ce problema este descoperita iar nevoile copilului sunt indeplinite adecvat, furia scade si chiar dispare.
      Un reper important pentru parinti si educatori: 
Ajutati copiii sa invete cum sa-si exprime emotiile!
      Pentru asta evem nevoie sa intelegem fiecare emotie, gandurile care o declanseaza, situatiile in care aceste ganduri pot aprea. Observam relatia dintre un anumit context, ceea ce gandim si emotiile pe care le simtim. 
      Unui copil nu-i vom spune niciodata ca o anumita emotie este gresita, desi ii putem arata ca un comportament este neadecvat: ,, Andrei, inteleg ca esti suparat pentru ca sora ta ti-a rupt jucaria! Asta este corect. Ceea ce nu este corect, este faptul ca ai lovit-o! Comportamentul tau o face sa sufere."
Copiii au nevoie de validare emotionala si de cateva idei de adecvare comportamentala atunci cand se vor confrunta cu o situatie similara.
Ce ajuta?
  • Comunicarea
  • Valdarea emotionala
  • Modelarea unui comportament rational
  • Inducerea unui sentiment de incredere in capacitatea de exprimare emotionala adecvata
  • Analizarea comportamentului parental si a relatiei psihologice din familie - poate aceasta este incarcata de sentimente negative si manifestari nedorite
  • Scuzele exprimate atunci cand gresim
  • Modelul parental
  • Sportul si activitatile care implica resurse personala concentrate intr-o zona creatoare

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog