sâmbătă, 23 februarie 2013

Ideea de succes...ideea de fericire

      Fericirea nu este o destinatie. Fericirea este calatoria in sine!

      Omul secolului XXI este constient de valoarea pe care el o da fiecarei zile, ore, fiecarui minut din viata sa. Specialistii din domeniul dezvoltarii personale propun conturarea unui ,,plan personal" functional care sa asigure confort, succes si fericire omului zilelelor noastre care aplica propriei existente o astfel de schema. Asta citeam zilele trecute pe un site specializat.....si cum eu insami am o formare in psihoterapie, de ce i-as contrazice pe colegii mei?
      Si totusi...oricat de util ar parea un astfel de plan de viata cu obiecive, analize, strategii care sa ne aduca succese; atunci cand planul va fi indeplinit, vom fi si fericiti sau doar intr-o stare de confort pentru scurt timp?
      Presupunand ca fiecare si-a definit pentru sine ideea de fericire, ma gandesc totusi sa avansez o parere personala: succesele pot aduce satisfactii de moment, bucurii marunte dar notabile. A respecta un astfel de plan de viata, a munci asiduu si a savura apoi succesul, aduce cu siguranta o stare de fericire, de euforie iar aceasta se cere a fi intretinuta printr-o noua strategie obosituare, printr-o cautare frenetica, printr-un consum de resurse.
       Obiectivele sunt bune! Evaluarea ajuta! Dincolo de ele se afla insa autocunoasterea si atitudinea fata de viata si fata de oameni. ,,Manuale" cu instructiuni de folosire a resurselor noastre personale gasim usor pe rafturile librariilor. Toate au un parfum american si pun SUCCESUL la loc de cinste.
       Cultivam ideea de succes de timpuriu in educatia copiilor facandu-i dependenti de ,,starea de fericire de scurta durata" despre care vorbeam. Ma intreb cum ramane totusi cu ideea: ,,pregateste-te pentru esec, succesul este mai usor de gestionat!"? Stiu cativa  colegi care mi-ar da replica. 
      Succesul presupune competitie, o lupta cu cei din jur sau cu tine insuti. Locurile doi si trei nu mai sunt zilele-astea pe podiumul vietii. Succesul inseamna sa fii primul, dar in acelasi timp sa fii constient ca oricand se gaseste unul mai bun decat tine, mai dispus sa-si sacrifice resursele pentru a-ti lua locul, pentru a trai un sentiment care mixeaza propriile iluzii si standardele sociale din zilele noastre. Poate fi cu adevarat fericit cineva in conditiile astea? Cu siguranta nu si cei multi care sufera de boala secolului...DEPRESIA!
         Cu toate cele spuse mai sus ,,starea de bine psihologic"  este usor de influentat, insa nu de evenimentele de viata, asa cum ne invata tot ,,manualele" ci de propria noastra perceptie asupra lor, de ceea ce gandim si in consecinta de ceea ce alegem sa cultivam in mintea noastra ca experienta-resursa pentru viitor.
        Retine!
* esti singurul responsabil pentru ceea ce traiesti, pentru ce ti se intampla!
* tu alegi o gandire limitatoare sau una creativa, pozitiva, echilibrata!
* indrazneste sa vorbesti cu Dumnezeu, cu Universul, cu entitati pline de energie pe care le simti aproape!
* adopta un comportament asertiv!
* invata zilnic lucruri noi! Vorbeste despre ele chiar si cu tine insuti!
* transmite subconstientului tau intentii pozitive!
* asculta linistea dintre gandurile tale; acolo, fluxul intelepciunii neconceptuale este neintrerupt.
        As alege sa inchei enuntand un principiu de viata buna care exclude frica nejustificata, invidia, ura, critica, conflictul interior, neincrederea, competitia acerba, nerabdarea.
PRINCIPIUL ARMONIEI:
.....armonia interioara conduce de la sine catre armonizarea cu orice spatiu, fiinta compatibila spiritual sau resursa necesara.
.....subconstientul lucreaza doar cu ceea ce ii oferi si functioneaza realmente dupa legea atractiei. Astfel, mentinand in universul tau interior convingeri functionale, emotii si sentimente bune, vei atrage....Ce crezi?
         

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog