Am scris acest articol dupa ce am citit cu oarecare mirare rezultatele unei cercetari facute de o echipa de specialisti din Marea Britanie, din care reiesea o noua tendinta a parintilor englezi si anume aceea de a se forma continuu pentru ,,meseria" de parinte.
Preocuparea mea ca lucrator pentru tineret, specialist in educatie sau consilier pentru copii, cadre didatice si parinti este aceea de a imbunatati latura educativa a procesului de formare si dezvoltare holistica a copiilor prin mijloace specifice, adaptate la nevoile educabililor si nu doar ale lor.
Dar, ce inseamna formare continua pentru parinti? Este, desigur o sintagma preluata din cultura organizationala insa ea sugereaza un obiectiv prioritar al celui care in calitatea sa de parinte trebuie sa se adapteze eficient tuturor schimbarilor din viata copilului sau.
Cu usuinta putem desprinde o concluzie initiala, care se detaseaza clar, fie si la nivelul simtului comun al fiecaruia dintre noi. Multi parinti simt nevoia de sfaturi pentru a eficientiza rapid procesul de educatie din familie, dar oare nu este mai sanatos ca fiecare parinte sa gaseasca exact acele soluti, personalizate care sa functioneze in propria ograda?
Specialistul psiholog care se pregateste in mod deosebit in sensul consilierii parintelui va stii sa raspunda acestor nevoi, va stii sa elaboreze un pogram specific fiecarei etape de dezvoltare a copilului, fiecarei nevoi expimate sau neexprimate a acestuia.
Astept cu interes spetele pe care le propuneti spre a fi discutate.
Astept cu interes spetele pe care le propuneti spre a fi discutate.
2 comentarii:
Mi se pare util un astfel de antrenor, consilier pe care sa il soliciti atunci cand copilul are dificultati sau atunci cand, pu si simplu apar probleme de o anumita natura. Copilul mau este incapatanat. Citeam aici despre opilul opozitional parca sau comportamntul opozitional. Uneoi parca nu mi am resurse in a ma adapta sau a argumenta...
La scoala fiului meu consilierul a dat o tema la sedinta cu parintii. tema pesupunea observarea atenta a copilului in situatii in care noi incercam sa eliminam niste bariere aplicand cateva metode pe care tot consilierul ni le-a explicat. Am facut aceasta tema si a dat rezultate bune.
Trimiteți un comentariu