luni, 7 noiembrie 2011

DIALOGUL PARINTILOR IMPLICATI

      Care sunt principalele probleme cu care va confruntati in educatia copilului?
Acesta se doreste a fi un dialog, deschis tuturor celor care pe parcursul cresterii si educarii propriului copil au intalnit diferite probleme si au avut dificultati in rezolvarea acestora.
Descrieti in detaliu problema intr-un e-mail trimis la adresa psihoautentik2012@yahoo.com, iar dialogul nostru va porni de aici.
Pentru a initia acest grup voi da cateva exemple din practica si va voi adresa cateva intrebari.
Cunoasteti cu siguranta eticheta ,,copil problema".
Ce reprezinta pentru voi si ce parere aveti despre o astfel de eticheta care se regaseste in practica educationala din scolile noastre?
Comportamentul opozant/de opunere...
 La ce varsta au aparut semne de opozitionism la copilul vostru; va amintiti ce a determinat un astfel de comportament?
Grupuri de dialog si de suport pentru parintii copiilor cu ADHD.
In cazul in care aveti un copil diagnosticat cu o forma de ADHD sau un copil cu un comportament dificil - fie hiperactivitate, fie deficit de atentie sau impulsivitate ori combinat - va intereseaza o modalitate alternativa si aplicata de psihoeducatie si suport in varianta de grup?

DIALOGUL PARINTILOR IMPLICATI a inceput cu o propunere interesanta: subiectul ,,opinia copilului tau".
Iata ce ne scrie Ioana R. din Sacele:
,,Fiul meu are 11 ani. De timpuriu l-am invatat ca opinia lui conteaza.I-am oferit dreptul sa aleaga lucrurile cu care se imbraca, jucariile sau cartile pe care si le doreste. Cred si acum ca este important, de exemplu, sa opteze singur pentru anumite lucruri si sa invete din succesul sau esecul faptelor sale. Cu toate astea, uneori cred ca am gresit. De exemplu: programul lui zilnic, nu este foarte bine organizat. Nu si-l organizeaza corect. pentru ca este mai tot timpul obosit. Nu doar cand e vorba de teme si chiar si atunci cand mergem in parc, imi spune ca este obosit si ca prefera sa se joace pe calculator. Nu vreau neaparat un sfat ci mai degraba niste observatii. Am gresit undeva? "
PSIHOAUTENTIK:
    Opinia copilului conteaza si este important sa fie exprimata si inteleasa. Conteaza insa si alternativele expuuse de parinte, explicatiile acestuia in legatura cu alegerile, comportamentele copilului. Daca cel mic alege sa nu se odihneasca la pranz, dupa programul de scoala, atunci va obosi mai usor in timpul temelor, iar daca substituie jocului in aer liber, jocul la calculator poate cu usurinta sa fie mai captivat de acesta din urma si sa renunte cu usurinta la beneficiile primului. Activitatile se pot combina.Programul se poate negocia. Copilul poate alege. Este bine ca alegerile sa fie dezbatute cu adultul. Copilul intelege astfel ca are dreptul la o opinie. Este un prim pas in invatarea unui comportament sanatos in familie; si anume, respectarea drepturilor fiecaruia.
Continuam dialogul nostru cu un citat din mailul Valentinei, mama Elizei, o fetita de 4 ani.
,, Eliza se opune frecvent regulilor din familie. Este dificil sa cresti un copil singura. Am stabilit 10 reguli pe care, din pacate, nu le prea respect nci eu. Imi dau seama de asta. La gradinita, Eliza nu are asa mari probleme. Acolo regulile sunt mai simplu de respectat pentru ca ea vrea sa fie exemplu in fata doamnei educatoare; acasa nu!Mi-e greu uneori pentru ca eu Elizei nu ii refuz nimic si imi doresc sa o fac sa asculte, desi poate nu este normal ca un copil sa aiba chiar tot ce vrea si ce nu vrea, nu mi-ar placea ca si copilul meu sa sufere asa cum sufeream noi cand eram copii.Cum as putea sa o fac sa nu se mai opuna chair la tot ce spun???"
Avem 2 articole pentru Valentina aici si aici.
Cu siguranta, pana la intalnirea noastra in cadrul viitor grup psihoeducational organizat de PSIHOAUTENTIK, vei gasi atat pe site-ul nostru cat si la alte adrese lucruri folositoare.
Am publicat cele transmise de Valentinei pentru ca  asa putem continua dialogul nostru.
Astept in continuare mailuri la adresa psihoautentik2012@yahoo.com.

6 comentarii:

Mia28 spunea...

Buna ziua!V-am trimis un e-mail. Astept sa incepem o dezbatere. Ideea este faina.

Ioana Racus spunea...

Multumim pentru observatii. Din punctul meu de vedere a-i da sansa copilului sa aleaga poate foarte usor sa duca spre pierderea autoritatii. Am mai aplicat si sper sa imbunatatesc negocierea si in favoarea mea.

Psiholog Andreea Ciocâlteu spunea...

Multumim, Ioana!

Psiholog Andreea Ciocâlteu spunea...

Mia, incearca sa ne retrimiti mailul. Ceva s-a intamplat.Adresa s-a schimbat.Am adaugat 2012. Iata adresa psihoautentik2012@yahoo.com.Multumim!

Velea Corina spunea...

Am primit nota aceea privind intalnirea pe care vrei sa o organizezi. Te rog sa ma tii la curent!

Psiholog Andreea Ciocâlteu spunea...

Asa voi face! Vor primi un mail toti cei care s-au aratat interesati. Sper sa reusesc sa organizez lucrurile mai bine dupa 15 ianuarie. Pana atunci ne intalnim aici si ne impartasim parerile.

Faceți căutări pe acest blog