Simbolurile cel mai des reprezentate de copii
Iata care sunt cele mai comune arhetipuri din desenele copiilor:
Soarele, Luna, Cerul, Apa, Pamantul Muntii ,Curcubeul, Monstrii, Animalele, Stoluri de pasareleDintre acestea vom incerca sa analizam in acest articol Soarele si Luna.
Celelalte elemente vr fi analizate in articole viitoare. Asteptam desenele copiilor vostri!
SOARELE - este asociat cu o figura masculina, asupra careia copilul proiecteaza forta si puterea tatalui ideal care fiind asezat deasura a tot si a toate vede tot si potate sa faca orice. Prin reprezentarea soarelui copilul da semnalul cautarii sinelui, a rolului sau. Soarele inseamna lumina, caldura, o forta care pune in miscare universul, dar si lumea interioara. Reprezentarea sa simbolizeaza dorinta de autonomie si independenta, de recunoastere. Uneori soarele este reprezentat in coltul din stanga sus, uneori in dreapta; este redat cu sau fara raze, cu nuante de portocaliu, poate fi rosu sau negru. Sunt copii care umanizeaza astrul stralucitor desenandu-i nas si gura.
LUNA - un astru discret, invaluit in obscuritatea noptii, simbol etern legat de esenta feminitatii. Apare mai rar in desenele copiilor, deoarece este asociat cu intunericul si cu pericolele de care, inconstient, copiii se tem. Copiii cu stari de anxietate, preocupati de propria sexualitate sau cuo educatie materna hiperprotectoare, reprezinta Luna din nevoia de liniste. Ea este un simbol care alimenteaza inconstientul si stimuleaza imaginatia,, creativitatea; duce cu gandul catre misterul noptii, iar in adolescenta conduce catre jocurile pline de fantezie care insotesc primele iubiri. Simboluri care apar langa luna si imbogatesc interpretarea: stele, flori, dealuri, cercuri, fructe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu