vineri, 18 noiembrie 2011

CE NE MAI SPUN DESENELE COPIILOR?

CERUL - simbolizeaza serenitatea, cautarea divinitatii, spiritualitate si delicatete. Copiii care deseneaza cerul, de un albastru curat, senin demonstreaza concretete, liniste si impacare interioara precum si stabilitate emotionala. Cand cerul este colorat in albastru intens poate semnifica un moment de regresie emotionala asociat enurezia.Plasat sus, indica faptul ca spatiul este perceput corect si manifestarile emotionale ale copilului au atins o maturitate emotiv-afectiva. Atunci cand culoarea albastra inconjoara intregul dese, asa cum se intampla frecvent in desenele copiilor, remarcam un interes precoce pentru natura si mediu inconjurator dar si nevoia de a petrece mai mult timp afara.
APA - reprezentarea apei conduce catre o dubla interpretare: element purificator care indica o stare de bine, mai ales cand ea cade pe desen sub forma stropilor de ploaie si are o culoare deschisa. Copilul care reprezinta delicat apa in desen, este visator, putin melancolic, liber, traieste o stare de bine dar pastreaza elemente de suspiciune si usoara teama.
A doua seminificatie: element amenintator; cu precadere atunci cand este desenata sub forma unor nori de ploaie indicand hipersensibilitate emotionala, toleranta scazuta la frustrare, mici anxietati, nevoia de incurajare si suport.. Uneori copiii surprind in desene peisaje marine sau lacustre, barci, pescari - aceastea pot indica perceptia si trairea exagerata a unor dificultati si o mare dorinta de depasire a acestora. Apar tensiuni care se manifesta prin semne regresive precum tendinta de autoizolare sau enurezia.
PAMANTUL - este reprezentat de copii printr-o linie orizontala verde sau maro, plasata in josul foii; de fapt aceasta este interpretata ca o fundatie solida pe care se construieste personalitatea copilului, indicand siguranta data de figura materna care a stiut sa il hraneasca adecvat pe copil oferindu-i stabilitate emotionala.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog