Samanii Kahuna ne arata o cale simpla care invita la iubire neconditionata, la gandire pozitiva despre sine si despre ceilalti, la intelepciune si iertare.
Invataturile unui Kahuna pot parea metaforele simple si delicate, dar ele sunt de fapt adevaruri esentiale, intentii pozitive, ganduri curate, meditatie, frumos.
,,Huna" inseamna ,,secret" , in timp ce kahuna este un maestru, nu unul superior celorlalti oameni, ci unul care ii serveste pe acestia, un maestru care si-a inteles menirea si stie ca doar impartasind din propria iubire, poate evolua, poate fi fericit.
Practicile traditionale, folosite de Kahuna si adoptate de terapeuti sau medici - pot fi usor respinse de mintile complexe care le intalnesc. Cautarile omului zilelor noastre se situeaza intre rational si stiintific. Orice actiune, orice gand trebuie sa aiba o justificare, facand din fiecare dintre noi un prizonier debusolat al propriilor ambitii, standarde sau frustrari.
,,Cum am ajuns un om ravasit?"
,,Mintea este asemeni unei gradini, iar gandurile sunt semintele pe care le sadim in pamantul ei. Ele incoltesc si dau roade."
,, Voi inceta sa mai cresc buruieni in gradina mea!"
,,Plimba-te linistit prin gradina, smulge buruienile si sadeste doar semintele potrivite pentru a culege un rod bun!"
,,Atunci voi fi fericit?"
,,Daca impacarea si linistea gandurilor bune iti aduc fericirea, atunci, da, vei fi fericit!"
Lumea noastra, a fiecaruia, raspunsurile pe care le primim de la ceilalti, tot ceea ce construim bun sau rau reprezinta o reflectare a ceea ce traim in interiorul nostru.
Samanii kahuna considera ca lumea este creeata prin gandurile noastre. Prin aceste ganduri ii influentam pe ceilalti si le determinam comportamentele fata de noi. Suma acestor ganduri creeaza realitatea materiala care este asemeni gandurilor care o determina.
In ceea ce priveste lumea noastra interioara, ceea ce credem despre noi insine, se va intoarce acolo unde s-a nascut gandul. Afectiunile fizice sau de natura psihologica sunt cauzate de erorile noastre de judecata pentru ca trupul si sufletul sunt casa acestor ganduri. Tot gandurile vindeca, aducand echilibru, iubire si sanatate.
Invatatura huna ne arata ca asumarea responsabilii propriilor judecati va conduce catre acceptarea faptului ca noi insine suntem creatorii evenimentelor de viata pe care le traim. Aceasta asumare presupune intorcerea la inocenta si iubire pura, fara obsesia puterii, a superioritatii, fara judecati asupra altora, dar si fara frica nejustificata, tristete, impulsivitate sau apatie.
Invatatura huna poate parea unora o metoda unica, insa principiile ei se regasesc in psihoterapiile moderne mai mult sau mai putin validate stiintific. Totodata, pentru omul credincios, Kahuna nu este un pastrator de secrete, ci doar un intelept a carui realitate simpla presupune rugaciune, ascultare si multumire.
Am regasit in intelepciunea huna o invatatura similara celei desprinse dintr-un studiu indraznet propus de americani unor parinti, chair in deceniul trecut. In cadrul studiului, li se inocula unor copii cu un nivel de inteligenta normal ideea ca sunt geniali. Materia de studiu era deosebit de complexa, activitatile psihoeducationale marsau pe cresterea nivelului stimei de sine si pe incurajarea explorarilor in spatiul interior - metoda in sine descriind perspective developmentale fabuloase...Surpriza a venit cand 89% dintre copii, s-au comportat la testele finale ca niste genii, avand rezultate exceptionale.
De unde pleaca asemanarea? In invatatura unui Kahuna acelasi fenomen se traduce asa: ,,daca eu gandesc intr-un anumit fel despre o persoana, acea persoana va deveni un ostatic al gandurilor mele" . Fiecare va trebui sa isi asume responsabilitatea perceptiei asupra celor din jur deoarece comportamentele celorlalti in relatia cu noi sunt o consecinta a felului nostru de a gandi despre ei.
Purificarea gandurilor presupune meditatie, rugaciune, mantra, intentii, in functie de alegerea fiecaruia. Pentru purificarea gandirii care a provocat o dificultate, pentru inlaturarea suferintei fizice si emotionale, un Kahuna spune asa:
,, Imi pare rau! Te rog, iarta-ma! Imi pare rau pentru ca te-am facut ostatic al gandurilor mele si fiindca, prin negativismul gandurilor mele, ti-am influentat in mod distructiv comportamentul! Iarta-ma1 Imi pare rau!"
Nu exista formatori sau formari in terapia iubirii si iertarii, nici scoli inalte care sa o complice...exista doar oameni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu