Ce este ,,Dezvoltarea personala" pentru copii?
Ideea preocupa specialistii in psihologie educaionala, educatorii si parintii constienti de nevoia copilului de a-si identifica corect resursele necesare ameliorarii performantelor individuale atat in viata scolara cat si in relatiile sociale.
Invatamantul traditional, punea accentul pe o educatie directiva, pe norme, modele, dar si pe orientarea scolara tinand insuficient cont de tipurile de inteligenta, de abilitatile si aptitudinile reale ale elevului. Astazi, cand am inteles ca interesul superior al copilului este starea sa de bine, de fericire si de armonie interioara, initiem, in calitate de educatori, un demers concret, orientat pe valorile unei educatii holistice.
Acest demers poate fi generic denumit ,,Dezvoltarea personala"penru copii.
Care sunt pasii care conduc care dezvoltare personala?
Autocunoastere
Cunoastere
Ascultare activa
Comunicare asertiva - exprimare
Abilitare socio-emoionala
Relationare eficienta
Initiativa personala
Decizie
Care sunt metodele si strategiile de lucru?
Resursa centrala este jocul cu valentele sale instructiv educative; jocul care pleaca de la un obiectiv clar si in timpul caruia libertatea copilului este neingradita chiar daca exista reguli, directii de urmat si o puternica componenta educationala.
In acest demers, aproape totul este joc, nu exista teme impuse, ci doar obiective reale, este incurajata manifestarea creativitatii si imaginatiei copilului, comunicarea, relationarea, cooperarea si foarte putin se ia in calcul ideea de competitie. Recompensele sunt laudele si incurajarile autentice, iar scopul urmareste constienizarea si dezvoltarea acelor calitati reale precum si formarea de noi achizitii, deprinderi de viata sanatoasa.
Resurse pentru cadre didactice:
Din acest an scolar Ministerul Educatiei propune cateva resurse, manuale si auxiliare care cuprind activitati orientative pentru cadrele didactice:
Editura Paralela45 va propune manualul autorilor: Aura Stanculescu, Radu Madalina, Andreea Ciocalteu, Robert Florea Florin. Manual Dezvolare personala pentru Clasa Pregatitoare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu