Jocul, principala activitate a copilăriei, conturează o lume unică asemeni celui care se află în centrul ei, copilul! Jocul este învățare, iar jocurile artistice aduc armonie și disciplinare pozitivă pentru că educă lin atitudini și comportamente. Mulți autori vorbesc despre legatura dintre joc și ,,normalizarea" personalității. Dar ,,norma" nu este tot ceea ce se urmărește prin joc. Un joc fără reguli clare, liber de orice constrângeri și direcții, facilitează autodesoperire și comunicarea expresivă.
Jocuri - de la 2 ani, individual sau in grup mic:
1) Jocuri de artă și creație care folosesc materiale din natură sau materiale neconvenționale
Materialele sunt la dispoziția copilului care crează liber, fără direcții impuse de facilitator. Singura îndrumare vizează formarea deprinderii de a cere ajutor.
2) Jocuri de tipul ,,La alegere" - copilul va identifica simboluri sau obiecte care ilustreaza preferințele sale, aptitudinile, preocupările. Beneficiile sunt: autocunoaștere, conștientizare, încredere în sine, comunicare asertivă. Copilul se înțelege pe sine, dar și pe ceilalți cultivând natural valori precum respectul si toleranța.
3)Jocul simțurilor - ,,Ce se-aude, ce se vede, ce gust are, cum miroase?" , ,,Tactillo" - atenție, concetrare, discriminare. Copiii exprimă ceea ce simt în legătură cu mediul înconjurător, cu obiectele pe care le folosesc, înțeleg realitatea și se adaptează acesteia, desprind învățături și comunică ușor.
4) Jocul emoțiilor - recunoașterea starilor afective și a manifestarilor emoționale reprezintă primul pas spre dezvoltarea autocontrolului emoțional. Facilitatorul poate folosi povești scurte cu personaje ilustrate care exprimă diverse emoții. Copiii pot continua povestea, pot ilustra la randul lor sau pot crea noi personaje. Pentru a permite copiilor sa se exprime cat mai autentic, facilitatorul nu va interveni în descrierile copiilor, observând doar cu mare atenție atitudinile si comportamentele lor.
5) ,,Modelarea gândurilor" - un joc simplu de constientizare și de rezolvare de probleme. Deseori, în timpul procesului de dezvoltare personala, copiii conștientizeaza atât ceea ce fac bine cât și ceea ce au de îmbunâtățit. Răbdarea, atenția, îndemânarea etc. - ca aspecte ce pot fi imbunătățite, pot avea un corespondent mai accesibil în cadrul activităților de modelaj. Copiii identifică o anumită dificultate, apoi o ,,cunosc" pentru că încearcă să îi dea o formă, modelând-o! Soluțiile apar natural pentru că cei mici au capacitatea să redenumească apoi dificultatea inițială, să o accepte și să o depășească, făcând apel la resursele personale. Este esențial să încurajăm copiii să spună cum se simt, ce emoții au.
Notă: Jocirile descrise mai sus pot fi folosite atât în grădiniță cât și în familie. Succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu